Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Στα 1.600 ευρώ η φορολογική επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό το 2014

Σε επιπλέον 1.600 ευρώ υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει για το κάθε νοικοκυριό ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς πέραν της νέας φορολογίας που θα βαρύνει όλα τα ακίνητα, καταργεί όλες σχεδόν τις φοροαπαλλαγές και τις εκπτώσεις φόρου....

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το νέο φορολογικό υπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αφαιρέσει ακόμη 1.217 ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό των 5.422.782 φορολογουμένων ή 1.600 ευρώ από τα περίπου τέσσερα εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εδώ και πολύ καιρό έχει βάλει στο μάτι μεγάλο αριθμό φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα από τη φορολογία, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι προκαλείται από αυτές απώλεια φορολογικών εσόδων.

Με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει από το 2014 καταργήθηκαν:

- Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, που αντικαθίσταται με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

- Το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών - επιτηδευματιών, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με νέα κλίμακα από το πρώτο ευρώ.

- Οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, δαπάνες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, ενώ το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τις δαπάνες -για τους μισθωτούς και συνταξιούχους- μειώνεται στο 10%.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως εξετάζεται επίσης η κατάργηση 850 φοροαπαλλαγών, καθώς προκαλούν απώλεια εσόδων και συγκεκριμένα:

- 1,015 δισ. ευρώ από τις διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών, αφορολόγητο όριο, πρόσθετο αφορολόγητο όριο, ειδικούς τρόπους φορολόγησης.

- 54,8 εκατ. ευρώ από τις φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- 69,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις φόρων, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές σε νομικά πρόσωπα.

- 1,17 δισ. ευρώ από τις φοροαπαλλαγές κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων, όπως και από τις απαλλαγές που ισχύουν για φόρους ακινήτων.

- 942,3 εκατ. από μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

- 989,5 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές και μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων.

- 54,79 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές οχημάτων για τέλη ταξινόμησης.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει - προς το παρόν τουλάχιστον - την κατάργηση όχι του συνόλου, αλλά της συντριπτικής πλειονότητας των φοροαπαλλαγών, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Οι πληροφορίες έως τώρα αναφέρουν ότι ήδη εξετάζεται η κατάργηση:

- Του πρόσθετου αφορολόγητου και των μειωμένων συντελεστών για κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

- Της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν και το υπουργείο είχε εντάξει την εν λόγω ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο, την απέσυρε τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, η πρόταση για κατάργηση της έκπτωσης παραμένει στο τραπέζι.

- Της έκπτωσης 10% επί του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από δωρεές, διατροφή συζύγων και έξοδα ιατρικής - νοσοκομειακής περίθαλψης.

- Του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για πωλήσεις φαρμάκων, εμβολίων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, εισιτηρίων θεάτρων.

- Της ειδικής φορολόγησης των ναυτικών.

- Των φοροαπαλλαγών που αφορούν δωρεές ακινήτων, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις.

- Των φοροαπαλλαγών για αγορά αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ.

- Των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

- Τις αποσβέσεις και δαπάνες ακινήτων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου