Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ

Πλέον η παραφρασεολογία και η αντιμετώπιση του αρχέγονου αυτού και παραδοσιακού Ελαιώνα έχει πάρει τις διαστάσεις ενός σκανδάλου. Ενός πολιτικού Σκανδάλου. Η ανικανότητα να διαχειριστούμε σε Τοπικό , Εθνικό αλλά και Διεθνές Επίπεδο τα εχέγγυα και τους καρπούς αυτού του μοναδικού Τοπίου , μας εκμηδενίζει στο φάσμα της πολιτικής και ανθρωπιστικής μας ιδιότητας .....

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε για τον Σταθμό ο εισηγητής της Ελληνική Πράσινης Γραμμής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος ,από την αποστολή για ακόμα μία φορά της Δημοσιογράφου του σταθμού μας,Βιβής Μαρκάτου στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό να μεταφέρει και να κοινοποιήσει στο διεθνές σύνολο την φυσική καταστροφή του Τόπου , σκανδαλίζεται το Τοπικό κοινό από τις παρεμβάσεις και τις παρενέργειες της άφαντης τοπικής εξουσίας καταρχάς που αδυνατεί να πρωτοστατήσει και να αποδώσει τις διαστάσεις του προβλήματος που του αρμόζουν.
Από τον Αύγουστο μετά το πέρας της φυσικής καταστροφής όπου περίπου το ¼ του Ελαιώνα της Φωκίδας υπέστηκε ανεπανόρθωτη καταστροφή , με πολλά αιωνόβια ελαιόδεντρα να κείτονται νεκρά , δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ούτε ως αναφορά την πυροπροστασία (για επερχόμενη φυσική καταστροφή ) αλλά ούτε έχουν παρθεί μέτρα για καθαρισμό του Ελαιώνα με αποτέλεσμα να είναι επίφοβο το μέλλον για μια ακόμα επαναπύρωση .
Το χρονικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εκκρεμούσε το βασικό ζήτημα των αποζημιώσεων παρήρθε , χωρίς καμία κοινοποίηση ή έγγραφη αναφορά και παραπομπή από την περιφερειακή διοίκηση σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία για παραπομπή της στα ανώτατα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα για παρέμβασή τους.
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ;
Στον ακόλουθο απολογισμό λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του ΕΛΑΙΩΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ο Δήμαρχος της Άμφισσα καλεί τοπικούς φορείς και κατοίκους να συνδράμουν στην πολιτική «μάζωξη» περί γενομένων πεπραγμένων καθ' όλη την διάρκεια της πολιτικής του θητείας , με τα καυσόξυλα να συνοδεύουν σε μυρωδιά τον ¨απολογισμό του’’ .
Στην συνέχεια ένα τεράστιο πλιάτσικο άρχισε να διαφαίνεται στα κτήματα καθώς ο Κρανίου Τόπος άρχισε και αυτός με την σειρά του να ξεκαθαρίζει το τοπίο , επάνω στα καμένα δέντρα κάνοντας τον άλλοτε από τους καλύτερους τόπους σε παραγωγή καρπών Ελιάς και παραγωγής λαδιού ένα «εναλλακτικό» παραγωγικό μέσο καρβούνων και καυσόξυλων.Έτσι κάποιοι δεν δίστασαν να επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση και να επιχειρήσουν να βγάλουν λάδι , ανεξαρτήτως εάν είναι φοινικέλαιο , ορυκτέλαιο , σογιέλαιο,καρβουνέλαιο….
Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Έχουν περάσει 3 μήνες και κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Όλοι περνάμε με τα αυτοκίνητά μας, όλοι βλέπουμε τα πεσμένα δέντρα και τα νεκρά φύλλα που μαρτυρούν τον επιθανάτιο ρόγχο ενός αιωνόβιου Τοπίου αλλά όλοι παραμένουμε αμέτοχοι , ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ στο έγκλημα που έχει πραχτεί και συνεχίζει να πραγματοποιείται εις βάρος μας.
Με αφορμή την συνέντευξη του Κυρίου Χρυσόγελου από την Σύνοδο της Ολομέλειας στο Ε.Κ κλήθηκε να μας μιλήσει από τους Τοπικούς φορείς ο Κύριος Παναγιώτης Μέγκος , ο οποίος μας γνωστοποίησε για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της δικής τους πολιτικής παράταξης με γραπτές καταγγελίες και εισηγήσεις στον Άρειο Πάγο και συγκεκριμένα 13/11 όπου κατετέθη η μηνυτήρια αναφορά . ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ και κάποιοι προσπαθούν εσκεμμένα να το παραγράψουν (γραφειοκρατικά) όμως οι εικόνες ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ .
Μέσα από την Μηνυτήρια αναφορά γίνεται πλέον έκδηλη όχι η εικασία αλλά το ίδιο το γεγονός της Συγκάλυψης του θέματος και της πλημμελής έρευνας από την Εισαγγελία και τις Αστυνομικές Αρχές.
Η εναποθέτηση των ευθυνών σε ένα μόνο πρόσωπο αλλοδαπής προελεύσεως σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να συγκαλύψει τις διαστάσεις που πήρε η πυρκαγιά του Ελαιώνα ή την εν συνεχεία αναζωπύρωση του και εγκατάλειψή του (ας σημειωθεί και πως πριν την πυρκαγιά ήταν εξίσου εγκαταλελειμμένος).
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ αναφέρει ο Κύριος Παναγιώτης Μέγκος ενώ επίσης δεν έχει συσταθεί κανένα έγγραφο που να αναφέρει τον πραγματικό απολογισμό ή την αδυναμία της Τοπικής Περιφέρειας ,απεσταλμένης στην Κεντρική Εξουσία διαχειρισμού της προηγηθείσας καταστροφής για αναγωγής της σε Ανώτατους φορείς και έρευνας.
Και πολλοί θα αναρωτιούνται για την οικονομική απολαβή για την καταστροφή. Για ακόμα μια φορά η συνέντευξη από το Στρασβούργο και την Αποστολή της δημοσιογράφου μας είναι αποκαλυπτική. Κονδύλια δίνονται εν συνεχεία για την στήριξη του Αγροτουρισμού και της Αγροτικής Οικονομίας ενώ η «οικονομική αδυναμία που προτάσσουν οι της πολιτικής εξουσίας του Τόπου» δεν είναι άλλο από ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΩΝ .
Τέλος στην συνέντευξη του στην εκπομπή «Προβληματισμοί» με τον Χάρη Μαρκάτο την Κυριακή 24/11 ο Παναγιώτης Μέγκος προτείνει την προσοχή του και επιφυλάσσεται στο ζήτημα της άρδευσης , θεωρώντας πως αυτό θα μπορούσε να ήταν η απαρχή του κακού.
Με τηλεφωνική παρέμβαση του Κυρίου Κουτρολίκου , ακροατή από την περιοχή της Ιτέας έγινε καταγγελτική αναφορά για την παρουσία μίας Τουριστικής Ενεργής Επιτροπής και καταληκτικά δόθηκε η ευχή να μπορέσουν τα διάφορα αυτά όργανα να συσπειρωθούν για την καλύτερα από εδώ και στο εξής διαχείριση των αγαθών αυτού του ανεπανάληπτου Τόπου , φυσικής και πολιτιστικής Κληρονομίας….
Βιβή Μαρκάτου
ΠΗΓΗ : http://galaxiasfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου