Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οινοποιείο Αργυρίου - Ελλάδα

Argyriou Wineryσημαίνει καλό και ποιοτικό κρασί.
Ο Νίκος Αργυρίου γεννήθηκε στο Πολύδροσο Παρνασσού και η ενασχόληση της οικογένειάς του ήταν τα αγροτοκτηνοτροφικά.... Από το 1982 οι δραστηριότητές του αφορούσαν στην καλλιέργεια καπνού αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων και αυτό δείχνει την σχέση του με τη γη και την καλλιέργειά της.


Η αγάπη του Νίκου Αργυρίου για το καλό κρασί και η γνώση του για την αγροτική παραγωγή αναπόφευκτα δημιούργησαν τους πρώτους αμπελώνες το 1998. Μέχρι σήμερα η συνολική έκταση έχει φτάσει τα 310 στρέμματα, που αρκούν για να καλύπτουν τη δημιουργία των κρασιών του κτήματος αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Οι Αμπελώνες Παρνασσού δημιουργήθηκαν το 2003, όποτε έγινε και η πρώτη οινοποίηση του «Λευκός Έρωχος» και «Ερυθρός Έρωχος».



Στην απόφαση αυτή συνέβαλαν κατά ένα μεγάλο βαθμό οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής του Παρνασσού, που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια όχι μόνο Ελληνικών αλλά και διεθνών ποικιλιών που φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Την αγάπη του και το μεράκι του για το κρασί ο οινοπαραγωγός έχει μεταδώσει και στην οικογένειά του, που στηρίζει την προσπάθεια αυτή, όπως επίσης και σε όσους συνεργάζονται με το κτήμα.

Στους Αμπελώνες Παρνασσού καλλιεργούμε τον αμπελώνα με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό προς το περιβάλλον. Mε πίστη και αφοσίωση στην οινοποιητική κουλτούρα της χώρας μας, αλλά χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, παράγουμε οίνους ποιότητας που αντιπροσωπεύουν απόλυτα τον τόπο.

Η οικογένεια Αργυρίου στοχεύει στην σταθερή παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, πράγμα στο οποίο συμβάλουν οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Παρνασσού.


Με την κατασκευή καταλύματος που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με το κρασί μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο, οι «Αμπελώνες Παρνασσού» αποδεικνύουν δυναμικά το πόσο προωθούν την οινική παράδοση της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού και τον οινοτουρισμό γενικότερα.

Το οινοποιείο βρίσκεται εντός του οικισμού της Πολυδρόσου και περιβάλλεται από έναν μικρό αμπελώνα. Το 2011 έγινε επέκταση του χώρου, προκειμένου να φιλοξενηθεί η νέα αυξημένη παραγωγή και έτσι τώρα το οινοποιείο διαιρείται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό οινοποίησης, δηλαδή τις ανοξείδωτες ψυχωμένες δεξαμενές για την οινοποίηση λευκών και ερυθρών οίνων, καθώς και το πιεστήριο και άλλα απαραίτητα για τη διαδικασία μηχανήματα. Στο δεύτερο τμήμα στεγάζεται η γραμμή εμφιάλωσης, όπου επίσης απαντώνται και τα δρύινα βαρέλια για την παλαίωση των οίνων.

Επειδή το οινοποιείο δεν είναι ανοιχτό στους επισκέπτες-φίλους του κρασιού, το 2009 δημιουργήθηκε μία πρότυπη οινοτουριστική μονάδα στην Πολύδροσο, η οποία λειτουργείται από τα μέλη της οικογένειας Αργυρίου και δίνει την δυνατότητα στους εκδρομείς αφενός να δοκιμάσουν την ποικιλία των κρασιών του κτήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κελάρι), και αφετέρου να διαμείνουν στην Πολύδροσο απολαμβάνοντας την τοπική κουζίνα, όπως επίσης και τις διάφορες δραστηριότητες που απλόχερα προσφέρει η περιοχή.


Η συνολική έκταση των αμπελώνων σήμερα είναι στα 310 στρέμματα, που είναι αρκετά για την κάλυψη της ετήσιας ζήτησης σε κρασί αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Λόγω των ιδανικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, συνίσταται η καλλιέργεια τόσο γηγενών όσο και διεθνών ποικιλιών αμπέλου δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το κλίμα είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες, που οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους -5 βαθμούς Κελσίου ώστε να δημιουργούνται ζημιές στα αμπέλια. Τα καλοκαίρια είναι επίσης επαρκώς δροσερά. Σε αυτό συμβάλλουν οι ορεινοί όγκοι του Παρνασσού, Καλλιδρόμου και Οίτης που επιτρέπουν στους βόρειους ανέμους να διεισδύουν στο οροπέδιο που βρίσκεται ο αμπελώνας, διατηρώντας έτσι χαμηλές θερμοκρασίες και οξυγονώνοντας επαρκώς το αμπέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης το κλίμα εμφανίζεται ξηρό, αρκετά σημαντική παράμετρος για την αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με το αμπέλι.

Τα κρασιά

WHITE EROHOS 2013

RED EROHOS 2012

MALAGOUSIA 2013, WHITE DRY

PINOT NOIR 2012 RED DRY


SAUVIGNON BLANC», DRY WHITE   

«MERLOT», DRY RED

«ORACLE», DRY WHITE


«TANGO». DRY ROSE



Ξενώνας
O ξενώνας οινογνωσίας (Wine Tasting Guest House) της οικογένειας Αργυρίου βρίσκεται στην Πολύδροσο Παρνασσού, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Δελφών και γεωγραφικά στον νομό Φωκίδος. Ο νομός Φωκίδας συνορεύει με τους νομούς Φθιώτιδος βόρεια, Αιτωλοακαρνανίας δυτικά και Βοιωτίας ανατολικά. Χιλιομετρικά η Πολύδροσος απέχει 180km από την Αθήνα και 350km από την Θεσσαλονίκη.




Αν και ένας από τους μικρότερους νομούς της Ελλάδος συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας αρκετά λόγω του ανεπτυγμένου πρωτογενούς τομέα, καθώς κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες στη χώρα μας. Εκτεταμένη είναι η κτηνοτροφία όπως και η υλοτομία χάρη στους ορεινούς όγκους του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα ανεπτυγμένος είναι ο μεταλλευτικός κλάδος λόγω της ύπαρξης τεράστιων ποσοτήτων βωξίτη, όπου και προκύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του νομού.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου