Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο - ΒΙΝΤΕΟ


Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος ποτέ δεν είχε ως τώρα απασχολήσει τη Σουβάλα. Είτε γιατί η καθημερινή έγνοια των κατοίκων της δεν ξέφευγε από τα συνηθισμένα είτε γιατί οι ποιητικοί στίχοι τούς άφηναν ασυγκίνητους είτε γιατί τα ψηλά πλατάνια τους έκλειναν τη θέα του έναστρου ουρανού.....
Χθες βράδυ όμως άφησαν τα σπίτια τους και όσοι μπόρεσαν έπιασαν θέση κάτω απ το ηρώο της εκκλησίας. Όσοι δε χώρεσαν ή ήταν ακόμα δύσπιστοι γέμισαν τα καθίσματα από τα γύρω καφενεία, περιμένοντας αμήχανοι να ξεκινήσει η εκδήλωση. Τα φώτα έσβησαν, τα παιδιά σήκωσαν τα μάτια από τα κινητά τους κι εκεί που στις εθνικές γιορτές έβλεπαν τους θρησκευτικούς και κοινοτικούς παράγοντες να εκφωνούν βαρυσήμαντους λόγους, η φιγούρα του δασκάλου με τους μαθητές του  τους κινητοποίησε την περιέργεια.
Ξαφνικά είδαν την πανσέληνο μέσα από τα μάτια και τα χέρια των μικρών μουσικών που έπαιξαν δειλά και αμήχανα στην αρχή, με μεγαλύτερο πείσμα και αυτοπεποίθηση στη συνέχεια ένα ένα τα μουσικά κομμάτια  που είχαν μάθει. Η οθόνη στο πλάι της σκηνής έφερε στην πλατεία μας το βλέμμα του Ελύτη και του Χατζιδάκι, τις χορευτικές φιγούρες του αργεντίνικου τάγκο, τους πίνακες ενός Γκόγια και τα ερωτήματα ενός νεανικού γκράφιτι από τις γειτονιές της Αθήνας.
Ασυνήθιστα τα αυτιά σε τέτοια μουσικά ακούσματα στην αρχή ανέχθηκαν, στη συνέχεια όμως μαγεύτηκαν και οι τυχεροί που έμειναν ως το τέλος της δίωρης συναυλίας σιγοτραγούδησαν τους στίχους του Τσιτσάνη και του Ζαμπέτα, έτσι όπως ακούστηκαν από τα πέντε νεανικά μπουζούκια της ορχήστρας .Όταν το κοινό αναζήτησε το φως της Πανσελήνου στον ουρανό, τους φάνηκε πολύ αχνό σε σχέση με αυτό που είχαν δει στα μάτια του Γιώργου, του Γιάννη, της Ιωάννας, του Θανάση………….. 
Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη Αυγουστιάτικη Πανσέληνος της Σουβάλας κάπου στα 2014 μχ που την ανακάλυψε ο Σύλλογος Γυναικών και την έφερε μπροστά στα μάτια μας ο καθηγητής μουσικής
(Π. Κέφος) με τους μικρούς του μαθητές. Μια διαφορετική ματιά στον πολιτισμό και βάλσαμο στα ταλαιπωρημένα αυτιά μας από τους « ηχορυπαντές» που έχουν ζώσει το χωριό μας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι μουσική και τραγούδι είναι ό τι εμπορικό, κακόγουστο και παρηκμασμένο κυκλοφορεί στην εγχώρια και ξένη μουσική σκηνή.

Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη βραδιά.
Γιώτα Μαρρέ




Το βίντεο είναι του Ανδρέα Βέλλιου

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο το σχολιο Γιωτα.
    Ευχομαστε οι συλλογοι να βαδιζουν παντα δημιουργικα,μακρυα απο μικροψυχες και μιζερες διαφορες,και σιγουρα κατι θα αλλαξει στο ομορφο χωριο μας
    Ν.+Ε.Στυλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το εξαιρετικό σχόλιο, από τις πρώτες κιόλας γραμμές κατάλαβα ποιος θα μπορούσε να ήταν ο συντάκτης του , ποιος άλλος από τη φιλόλογο Γιώτα Μαρρέ που παρακολουθούσε συγκινημένη όπως όλοι μας άλλωστε, αυτό το μουσικό οδοιπορικό από το Μουσικό Δάσκαλο Κέφο και τους μικρούς μαθητές του κάτω από τα πλατάνια στα πλακάκια της εκκλησίας όπως τα αποκαλούμε όσοι μεγαλώσαμε παίζοντας εκεί. Γιώτα περιέγραψες κι έκανες εικόνες αυτό που πραγματικά βιώσαμε όσοι παρακολουθήσαμε αυτή την Αυγουστιάτικη εκδήλωση . Να γράφεις ποιο συχνά και πάντα τέτοια να συμβαίνουν στο όμορφο χωριό μας .
    Βαρβάρα Βελέντζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δασκάλα
    Ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει αυτό το κείμενο,να μετουσιώσει σε λέξεις και νοήματα τη μουσική αλλά και παράλληλα να οπτικοποιήσει τις λέξεις για κάποιον που δεν ήταν εκεί αυτό το υπέροχο βράδυ.Έπλεξες την εικόνα με το γραπτό λόγο και παρουσίασες με αδρές πινελιές αυτό το οποίο θα έπρεπε να είναι στ' αλήθεια το όμορφο χωριό μας.Μια κοιτίδα πολιτισμού, μια μάνα φωτισμένων και πεπαιδευμένων ανθρώπων όπως παλιά..
    Ως μαθητής σου και ως φίλος σου σε ευχαριστώ .Περισσότερο, δε, διότι ΄΄εάν στους γονείς μας οφείλουμε το ζην,στους δασκάλους μας οφείλουμε το ευ ζην''. Εγώ, προσωπικά, το απευθύνω στη Δασκάλα στην οποία το οφείλω.
    Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γυναικών και σε όλα τα θαυμάσια παιδιά που συμμετείχαν στην πανδαισία των ήχων,του λόγου των ποιητών μας και του φωτός.
    Ανδρέας Γ. Βέλλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή