Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Το Πανηγυράκι της Αράχωβας - Πάνω απο 1300 ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και παρουσία χιλιάδων επισκεπτών η χθεσινή πρώτη ημέρα του πανηγυριού μας.
Πάνω απο 1300 ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες,....

ακολούθησαν τη λιτάνευση της ιερής πομπής και συμμετείχαν στα δρώμενα του ξακουστού πανηγυριού μας.
Βίωμα μοναδικό το πανηγυράκι μας, σε όλους όσους το ζουν από κοντά!
Αναβάπτισμα στις καθάριες πηγές της παράδοσης μας!
Και του χρόνου!
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και τις επόμενες τρεις ημερες!

Πρωϊ - πρωϊ ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, η Αράχωβα ξυπνάει με τρόπο ασυνήθιστο. Η φωνή μιας πολεμικής σάλπιγγας ηχεί εγερτήρια.
Στο μεταξύ, όλη η Αράχωβα είναι τυλιγμένη στους καπνούς,(δεύτερη φορά μετά το Πάσχα) από τις φωτιές στους «λάκκους» των γειτονιών για το ψήσιμο των αρνιών στη Χάρη του Αφέντη Άι- Γιώργη. Ύστερα τρεις κανονιές από το πυροβολείο του Άι- Γιώργη συνταράζουν τον τόπο. 
Είναι το κάλεσμα στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Οι Αραχωβίτες θα ανηφορίσουν στην εκκλησιά και θα προστρέξουν στη χάρη του Αγίου.
Σαν τελειώσει η εκκλησιά, ξεκινά ο ανηφορικός δρόμος των νέων, ανδρών και γερόντων με φουστανέλες, σε ανάμνηση της ένδοξης μάχης στα 1826 στο πεδίο της μάχης, στο λόφο πάνω από την εκκλησία του Άι- Γιώργη.
Είναι η αρμονική συνύπαρξη των γενεών, τούτος ο ανήφορος, ο ίδιος ο δρόμος της ζωής και δίκαια καμαρώνει η Αράχωβα.
Σαν τελειώσουν οι αγώνες, όλοι μαζί θα κατηφορίσουν στην εκκλησιά με πίπιζες και νταούλια. Οι νικητές θα πάρουν ως έπαθλο ένα μικρό αρνί ή κατσικάκι.
Τώρα όμως είναι ώρα για γλέντι. Γέροι νέοι και παιδιά θα χορέψουν το πανηγυράκι και άλλους ρουμελιώτικους χορούς.
Μεσημέρι πια και κατεβαίνουμε από τον Άι-Γιώργη, περνώντας από τους «λάκκους» των γειτονιών, όπου ακούγεται τραγουδιστά το «πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Άι-Γιώργη» καθώς τα αρνιά έχουν ψηθεί.
Το εορταστικό τραπέζι είναι έτοιμο με ψητό αρνί, γιαούρτι, μπρούσκο κρασί, σαλατικά ενώ αναφωνούνται οι ευχές «Χρόνια πολλά» στους Γιώργηδες, «ο Άι- Γιώργης να μας φυλάει όλους, και του Χρόνου!»
Το απόγευμα συνεχίζονται τα αγωνιστικά έθιμα με τον τερματισμό των 5000 μέτρων στην κεντρική πλατεία της Αράχωβας σε ανάμνηση της εύρεσης της ιστορικής εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια τα νιάτα της Αράχωβας θα στήσουν χορό στην κεντρική πλατεία.
Σαν πέσει το σκοτάδι, η ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας στα σπίτια των εορταζόντων για τα «χρόνια πολλά» είναι δεδομένη. Οι «Γιωργάδες» έχουν τα λόγια τρείς ημέρες. Στολισμένα τα σπίτια με τα Αραχωβίτικα καρπίτια και εργόχειρα προσφέρουν γλυκό «μυγδαλάτο» και «σαρμάδες» (ντολμάδες) στους επισκέπτες.
Η νύχτα περνάει και η κούραση είναι έκδηλη, μετά από μια ημέρα μεστή πανηγυριού που εύφρανε ψυχή και σώμα. Ακολουθούν οι επόμενες δύο ημέρες που είναι, κι αυτές, αφιερωμένες στον Αφέντη Άι- Γιώργη, της Αράχωβας.



















dimearachovas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου