Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Σπηλαιοβάραθρο Επτάστομο Παρνασσού

Για κάποιους αποτελεί το νοτιοτέρο παγετώνα της Ευρώπης για άλλους αποτελέι μια καλή πρόκληση (σεμινάρια σπηλαιολογίας Σ.ΕΛ.Α.Σ.), σε κάθε περίπτωση είναι πανέμορφο και εντυπωσιακό. Πρόκειτια για το σπηλαιβάραθρο Επτάστομο.....

Το όνομα του οφείλεται  στα 7 στόμια – βάραθρα, τα οποία οδηγούν στο εσωτερικό του. Συγκεκριμένα αποτελείται από 1 κεντρικό βάραθρο βάθους >50 μέτρων και διαμέτρου περίπου 20-40 μέτρων, το οποίο καταλήγει στην βάση ενός παγετώνα και από άλλα 6 βάραθρα, από τα οποία κάποια καταλήγουν στο κεντρικό στόμιο και κάποια άλλα στο εσωτερικό του κεντρικού.
Στην βάση του βαράθρου όπου βρίσκεται και ο παγετώνας μέσω χιονισμένης τσουλήθρας κατεβαίνει κανέις ακόμα χαληλότερα (2ο πατάρι) απο οποίο ξεκινά μια σύντομη πορεία σε μια στοά (συνήθως καλυμένη με χιόνι ή και πάγο) και τελικά σε μια λιμνούλα την οποία και οριάκα αντιλαμβάνεσαι λόγο της ηρεμίας και καθαρότητας του νερού.  Από δίπλα δε, ακούς το νερό να κυλάει και διαμέεσου ενός οριζόντιου στενώματος το πλησιάζεις.
Μα μόνιμος παγετώνας?? Κι όμως ! !
Τα σπήλαια (το εσωτερικό τους) έχουν την ιδιότητα να διατηρούν την μέση ετήδια θερμοκρασιά της εισόδου τους. Μπορεί λοιπόν να πεί κανείς ότι ανάλογα με το υψόμετρο διαμορφώνεται αυτή η θερμοκρασία. Έτσι ακριβώς συμβαίνει. Όσο ψηλότερη είσοδος τόσο πιο κρύο. Γι' αυτό και μέσα στο βάραθρο διατηρείται και ο παγετώνας καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Οι φωτογραφίες που παρατίθενται στην συνέχεια είναι Μαίου παρακαλώ...
Εντυπωσιακότατες εικόνες από καλλιτεχνήματα της φύσης, παγοσταλακτίτες και παγοσταλαγμίτες, γύρω σου σε μία χαοτική "τρύπα" που κατεβαίνεις, και κάτω.... κρυυυυο... και χιονοπόλεμος.
Η επίσκεψη στο σπήλαιο έγινε στα πλαίσια του α' κύκλου σεμιναρίων σπηλαιολογίας του Σ.ΕΛ.Α.Σ.






chatnoir
sportsmag.gr

1 σχόλιο: