Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Μικρό οδοιπορικό στο μη τουριστικό Παρνασσό. Γραβιά-Καστέλλια-Μαριολάτα-Βάριανη

Ο Παρνασσός είναι από τα πιο φορτισμένα με παράδοση και ιστορικές μνήμες ελληνικά βουνά. Κι από τα πιο τουριστικά! Οχι παντού όμως. Αν νιώθετε πως εξαντλήσατε τα κοσμικά ορεινά θέρετρα της περιοχής, .....
ή αν απλώς προτιμάτε σε μια διήμερη απόδρασή σας στο βουνό τη μυρωδιά του ξύλου από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, αντι για τα ντεσιμπέλ των τελευταίων διεθνών επιτυχιών από το δίπλα μπαράκι... εδώ είμαστε. Η μάλλον εσείς εδώ είστε!

Στην τετράδα των οικισμών Γραβιά - Καστέλλια - Μαριολάτα - Βάριανη. Η πιό άγνωστη στο μαζικό τουρισμό περιοχή του βουνού, και ακριβώς γι αυτό ίσως η πιο αυθεντική.

Εχετε λοιπόν φτάσει με το δικό σας όχημα κι έχετε επιλέξει ήδη το χωριό που θα είναι η βάση σας το επόμενο διήμερο. Εγκατασταθήκατε στον ξενώνα σας, σύντομο φρεσκάρισμα και φύγαμε....

Ενας καφές για αρχή στην πλατεία -ή όπου αλλού- του "χωριού σας". Μέχρι να τον τελειώσετε έχετε ήδη αφήσει πίσω τις έγνοιες της πόλης. Πρώτη στάση το προσκύνημα στην σχετικά πρόσφατη ιστορία μας. Μιλάμε φυσικά για το Χάνι της Γραβιάς, τόπο όπου έγινε η ιστορική μάχη στις 8 Μαίου του 1821. Εδώ ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έδωσε με επιτυχία μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Δε θα τα μάθετε όλα από μας όμως... Μπείτε στο Χάνι, περιηγηθείτε το.... Εκτός από την κτιριακά πειστικότατη διαμόρφωση του χώρου θα παρακολουθήσετε μια εξόχως πληροφοριακή αναπαράσταση της της μάχης με χρήση μέσων εικονικής πραγματικότητας.

Εμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας μπορείτε πλέον να κάνετε τον περίπατό σας στην παλιά Γραβιά. Περάστε το χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου, το χείμαρρο που διασχίζει το χωριό κι ανηφορίστε τα στενά μέχρι το ψηλότερο σημείο του οικισμού, την πλατεία με την παλιά λίθινη κρήνη, την κρήνη Τσότζικα. Αράξτε για όσο θέλετε κάτω από τα πλατάνια ακούγοντας το κελάρυσμα του νερού, χαζέψτε τη θέα και ξανακατηφορίστε προς τη βάση σας. Πεινάσατε; η επιλογή ταβέρνας είναι δική σας.

Για το απόγευμα κατευθυνθείτε στο γειτονικό χωριό της Μαριολάτας. Ανεβείτε ( με το όχημά σας) στο λόφο όπου βρίσκεται το νεκροταφείο. Ο λόγος; O λόφος είναι και η ακρόπολη αρχαίας Δωρικής πόλης της οποίας μπορείτε να δείτε υπολείμματα των τειχών. Και φυσικά να απολαύσετε τη θέα. Συναρπαστική, όπως από κάθε ακρόπολη που σέβεται τον εαυτό της. Για τη συνέχεια κατευθυνθείτε στο παλιό χωριό της Μαριολάτας. Εγκατελλειμένο μέχρι πρόσφατα, σήμερα βρίσκεται σε φάση άνθησης. Τα παλιά σπίτια αναπαλαιώνονται, τα δρομάκια λιθοστρώθηκαν.... ότι πρέπει για το δειλινό!

Εχετε χρόνο να επισκεφτείτε το μεταβυζαντινό Μοναστήρι της Πανάσαρης; (απέχει από τη Γραβιά 5 χλμ) Αν όχι αφήστε το για την επόμενη επίσκεψή σας στην περιοχή.

Για το δείπνο σας θα προτείναμε να επιλέξετε ταβέρνα στο ίδιο χωριό όπου και το κατάλυμά σας. Μπορεί το κρασί ή το τσίπουρο με το οποίο θα συνοδεύσετε τις τοπικές λιχουδιές να αποδειχτεί μεγάλος πειρασμός, και κανείς δε θάθελε να οδηγήσει μετά από γενναία κατανάλωσή τους. Αλλά πάλι εσείς ξέρετε καλύτερα.

Την επόμενη μέρα αφιερώστε την στον παραδοσιακό οικισμό της Βάριανης. Τυπικό και καλοδιατηρημένο δείγμα ρουμελιώτικης λαικής αρχιτεκτονικής, με ωραιότατη πλατεία, μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει τις πρωινές σας δραστηριότητες. Καφές και ουζάκι για τους μεγάλους, ώρες παιχνιδιού για τα παιδιά, περίπατος μέχρι τις εντυπωσιακές παλιές κρήνες.....

Την τετράδα κλείνουν τα Καστέλλια, ένα ακόμη δείγμα καλοδιατηρημένου παλιού οικισμού. Οποια διαδρομή και να ακολουθήσετε περπατώντας στο χωριό, θα καταλήξετε στον πεζόδρομο δίπλα στην κατάφυτη όχθη του μικρού ποταμού που το διασχίζει. Σταθείτε πάνω από τη γέφυρα, ακούστε τ' αηδόνια απ τη σκιερή ρεματιά και δώστε στο έτερο ήμισύ σας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψετε!!!







centralgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου