Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο ρυθμός και η ταχύτητα περπατήματος, καθώς και οι στάσεις κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας

Από το snowguide.gr
Ο ρυθμός περπατήματος
Μια κανονική ημέρα πεζοπορίας αποτελείται από περπάτημα και από ξεκούραση......
Ο συνδυασμός ενός καλού ρυθμού, μιας καλής ταχύτητας περπατήματος και χρονικά προκαθορισμένων διαστημάτων ξεκούρασης, είναι το πράγμα που ξεχωρίζει τους αρχάριους από τους έμπειρους πεζοπόρους/ορειβάτες.
Πάνω στον ενθουσιασμό μας έχουμε συχνά την τάση να ξεκινάμε με γρήγορο ρυθμό, να κουραζόμαστε γρήγορα, κάνουμε ξεκούραση πρίν την ώρα της και να ξεκινάμε πάλι γρήγορα. Στην πεζοπορία υπάρχει μία έννοια που θα βελτιώσει τη συνολική απόδοσή σας στην πεζοπορία, την αντοχή, και την ευχαρίστηση: Ρυθμός περπατήματος.
Σε αυτή την ενότητα, θα εξετάσουμε γιατί ο ρυθμος πεζοπορίας είναι τόσο σημαντικός και πώς μπορείτε να μάθετε να διατηρείτε έναν καλό ρυθμό στο περπάτημα.
Τα οφέλη του καλού ρυθμού περπατήματος
Έχοντας έναν σταθερό ρυθμό στην πεζοπορία θα σας επιτρέψει να τηρήσετε τα προκαθορισμένα διαλείμματα και όχι να σταματάτε κάθε τόσο επειδή λαχανιάσατε ή σας κόπηκε η ανάσα. Επιπλέον, γνωρίζοντας τον ρυθμό σας θα μπορείτε να σχεδιάσετε τις πεζοπορικες σας διαδρομές.
Έχοντας ένα σταθερό ρυθμό θα μειώσει συνολικά την δύναμη που βάζετε στα πόδια, στους μυς, στους πνεύμονες, και γενικά στο σύνολο του σώματος. Η αλλαγή της ταχύτητας όλη την ώρα είναι πιο κουραστικό απο το να κρατάτε το ρυθμό σταθερό. Επιπλέον, ο σταθερό ρυθμός θα σας κουράσει λιγότερο στο τέλος της ημέρας σε σύγκριση με το να έχετε διακυμάνσεις της έντασης στο βάδισμα.
Αναπτύσσοντας τον δικό σας ρυθμό
Ο δικός σας τέλειος ρυθμός περπατήματος είναι κάτι πολύ προσωπικό και κάτι που θα αναπτύξετε μετά απο πολλές πεζοπορίες. Εδώ είναι μερικές οδηγίες:
Δοκιμάστε σε ένα ρυθμό περπατώντας σε συγκεκριμένους δρασκελισμούς και ταχύτητα και να τα διατηρείτε αυτά. Καλός πεζοπορικός ρυθμός είναι αυτός που σας επιτρέπει να περπατάτε επι μία ώρα στο ίδιο επίπεδο έντασης χωρίς να κάνετε διάλειμμα.
Ρυθμίστε τον ρυθμό σας σύμφωνα με το πεδίο, τις καιρικές συνθήκες και με το βάρος που κουβαλάτε.
Βρείτε την αρμονία των κινήσεώνν σας και της αναπνοής σας. Χέρια, πόδια, λεκάνη και η αναπνοή μας πρέπει να κινούνται αρμονικά.
Μπορούμε να μετράμε απο μέσα μας ή και να τραγουδάμε για να κρατήσουμε τον ρυθμό μας.
Μην διακόπτετε τον ρυθμό σας εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Μικρά εμπόδια δεν θα πρέπει να σας ανακόπτουν το ρυθμό.
Η ταχύτητα περπατήματος
Η ταχύτητα περπατήματος είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τον ρυθμό περπατήματος και με τις στάσεις ξεκούρασης. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πόσο μακρυά θα πάτε και πόσο κουρασμένοι θα είστε στο τέλος της ημέρας. Σε αυτή την ενότητα θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την ταχύτητα κατά την πεζοπορία.
Το γρήγορο περπάτημα είναι ένα λάθος που κάνουν οι αρχάριοι το οποίο συχνά οδηγεί στο τέλος της ημέρας να έχετε πολύ αργό ρυθμό και περισσότερη κόπωση. Σε γενικές γραμμές η αργή πεζοπορία είναι η καλύτερη πεζοπορία. Με γρήγορο περπάτημα και κάνοντας πολλές στάσεις στο τέλος θα έχετε καλύψει την ίδια απόσταση, στον ίδιο χρόνο αλλά περισσότερο κουρασμένοι. Προτιμήστε να κάνετε πεζοπορία αντοχής με μακρύ δρόμο αντί κοντών διαδρομών και γρήγορα.
Διαλείμματα στην πεζοπορία
Έχουμε ήδη συζητήσει για τον ρυθμό και την ταχύτητα που πρέπει να έχετε κατά την πεζοπορία και αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό πόσες στάσεις θα χρειαστεί το σώμα σας. Έχοντας έναν σταθερό ρυθμό περπατήματος και κάποια διαστήματα ξεκούρασης θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε μια δύσκολη πεζοπορία. Σε αυτή την ενότητα θα δούμε μερικούς κανόνες όταν θα έρθει η ώρα για τη στάση.
Ο σκοπός της ξεκούρασης είναι να μειώσει τους παλμούς της καρδιάς και να πάρουμε μια ανάσα. Επιπλέον δίνει στο σώμα σας το χρόνο για να φύγει το γαλακτικό οξύ που δημιουργήθηκε από τους μυς σας.
Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάντε 10 λεπτά στάση για κάθε μία ώρα περπατήματος.
Προσπαθείστε να μείνετε με αυτές τις δεκάλεπτες παύσεις και χρησιμοποιήστε μόνο την ώρα του μεσημεριανού φαγητού για μία παρατεταμένη χρονικά ξεκούραση. Ένα δεκάλεπτο στάσης είναι το πιο αποτελεσματικό για την ανάπαυση και για να ανακτήσουμε δυνάμεις.
Βάλτε ένα χρονόμετρο να μετράει αυτά τα 10 λεπτά της στάσης. Το διάστημα αυτό είναι ικανό να σας ξεκουράσει αρκετά.
Βγάλτε το σακίδιο απο την πλάτη σας και προσπαθήστε να ξεκουράσετε το σώμα και το μυαλό σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μείνετε μακρυά απο τον ήλιο και γενικώς προσπαθήτε να ξεκουράζεστε σε σκιερά και δροσερά μέρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σακίδιο σας για να ακουμπήσετε την πλάτη σας καθώς κάθεστε.
Σε μεγάλα διαστήματα ξεκούρασης όπως αυτά του φαγητού μπορείτε να βγάλετε τα παπούτσια σας και να μείνετε ξυπόλητοι, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν περπατήστε ξυπόλητοι. Αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία φουσκάλων στα πόδια σας. Στα μεγάλα διαστήματα στάσης είναι ευκαιρία να στεγνώσετε τυχόν βρεγμένα ρούχα ή και να ελέγξετε τον εξοπλισμό σας.
Πηγή
snowguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου