Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Φθιωτικός Λόγος «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες».

                                         ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
                          ΕΝΩΣΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
               ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥ ΦΘΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

   Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, η Ένωση Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος (ΕΡΒΕ) και ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων παρουσίασαν το Φθιωτικό Λόγο «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες».....


   Η παρουσίαση έγινε στη φιλόξενη και ιδιόκτητη αίθουσα (από το 1963) της Ένωσης Ρουμελιωτών, που βρίσκεται στο 2ο όροφο επί της παραλιακής οδού Λεωφ. Νίκης 13. με θέα το Λευκό Πύργο και το Θερμαϊκό Κόλπο. Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΡΒΕ κ. Ιωάννης Ζιάκας, ενώ από πλευράς Ομίλου χαιρετισμό έκανε η πρόεδρος κ. Βασιλική Νικοπούλου. Για το βιβλίο μίλησαν οι : α) Κώστας Τσιαλαφούτας Γεν. Γραμματέας του Ομίλου με θέμα «Δομή και περιεχόμενα του Φθιωτικού Λόγου» και β) Δημήτρης Φαφούτης, συγγραφέας με θέμα «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες»

Ποιήματα για τις Θερμοπύλες απήγγειλαν οι : Γεωργία-Γοργώ Αλεξίου, Γιώργος Κιζλάρης, Ξανθή Κουτσογιάννη, Βασιλική Νικοπούλου,  Λευτέρης Μουφτόγλου και Θεόδωρος Σαντάς.
   Ανταλλάξαμε βιβλία για τις βιβλιοθήκες των δύο Συλλόγων και οι συμπατριώτες μας χάρηκαν για την επίσκεψή μας στην πόλη τους. Το φετινό Ημερολόγιο 2017 είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ηρώων της Εξόδου του Μεσολογγίου, που έδειξαν με τη θυσία τους, 190 χρόνια πριν, πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα δύσκολα.
   Η ΕΡΒΕ ιδρύθηκε το έτος 1949, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και βασικός της στόχος είναι η διατήρηση της  λαογραφικής, μουσικής και ιστορικής κληρονομιάς. Περιλαμβάνει τους νομούς : Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Οι Ρουμελιώτες της Βορείου Ελλάδος είναι περίπου 8000.
Πριν το 1821, ως Ρούμελη φερόταν , μεγάλη διοικητική περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτικρατορίας, που κάλυπτε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Σήμερα η Ρούμελη διοικητικά ανήκει στην Κεντρική Ελλάδα και στις Περιφέρειες της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΒΕ στελεχώνουν οι παρακάτω : 1. Πρόεδρος : Ευάγγελος Παπαναγιώτου     (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου  Γεωπονικής – Ζηλευτό Φθιώτιδας) 2. Αντιπρόεδρος : Ιωάννης Ζιάκας (Πτυχιούχος Νομικής – Αντιστράτηγος ε.α. – Περιβόλι Φθιώτιδας) 3. Γεν. Γραμματέας : Χαράλαμπος Μανάρας (Αστυνομικός Διευθυντής ε.α. – Μαυρομμάτι Φθιώτιδας) 4. Ταμίας ; Ευάγγελος Αλεξίου (Συνταξιούχος Τεχν. ΟΤΕ – Φουρνάς Ευρυτανίας) 5. Ειδικός Γραμματέας και Έφορος Δημ. Σχέσεων : Εβελίνα Αποστόλου ( Τεχνολόγος Γεωπόνος – Λαμία Φθιώτιδας) 6. Έφορος Εκδηλώσεων :Γεωργία Αλεξίου (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – ποιήτρια – Μερκάδα Φθιώτιδας) 7. Έφορος Βιβλιοθήκης : Κορνηλία Παλαιοδημοπούλου (Συνταξιούχος ΟΤΕ – Δίλοφο Φθιώτιδας) 8. Έφορος Χορευτικού και Εντευκτηρίου : Χρήστος Τσαμαδιάς  (Ανθυπαστυνόμος ε.α. – Αρτοτίνα Φωκίδας) 9. Μέλος : Γεώργιος Παπαθανασίου (Συνταξιούχος ΟΣΕ –Παλαιοξάρι Φωκίδας).
Ευελπιστούμε πως η συνεργασία μας θα ανανεωθεί και θα συνεχιστεί. Η Τέχνη και γενικότερα ο πολιτισμός ανοίγουν νέους δρόμους και δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να συνεργαστούν και να προκόψουν.
Ευχαριστούμε θερμά το ΔΣ. της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

                                                                                          Κώστας  Τσιαλαφούτας
                                                                            Δάσκαλος – Γεν. Γραμματέας του Ομίλου

                                                                             Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου