Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Να συληφθεί ο Μάρκος Βαμβακάρης ως ηθικός αυτουργός για το τραγούδι του "Οι πρωθυπουργοί " !!!

" Όσοι γινούν Πρωθυπουργοί, όλοι τους, θα πεθάνουν. Τους κυνηγάει ο λαός απ' τα καλά που κάνουν ..."

Γιώργος Βιδάκης
Ο Μάρκος ( δείτε στο τέλος αφιέρωμα σε εκείνον από τη "Μηχανή του Χρόνου")  στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι τους "πρωθυπουργούς" τους τραγούδησε σε δίσκο πριν αναλάβει ο Μεταξάς και ότι πρόλαβε και το είπε γιατί μετά δεν θα περνούσε από την λογοκρισία.  
Τη φοβερή χρονιά του 1936 λοιπόν, σημειώθηκαν συνολικά 6 θάνατοι διατελεσάντων πρωθυπουργών και μια δικτατορία !  Το τραγούδι  .....

......του Μάρκου Βαμβακάρη "Οι πρωθυπουργοί " γράφτηκε, λίγο μετά το θάνατο, στις 13 Απριλίου, του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή από ανακοπή καρδιάς.

Είχαν προηγηθεί δυο ακόμη θάνατοι πρωθυπουργών.
Με χρονολογική σειρά, αναφέρω: Την 1η Φεβρουαρίου του 1936, του Γεωργίου Κονδύλη από καρδιά, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1935 και στις 18 Μαρτίου του 1936 του Ελευθέριου Βενιζέλου, επίσης από καρδιά, ενώ είχε προηγηθεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Μάρκος στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους τραγούδησε σε δίσκο πριν αναλάβει ο Μεταξάς και ότι πρόλαβε και το είπε γιατί μετά δεν θα περνούσε από την λογοκρισία. 

Ακόμη, ο Μάρκος αναρωτιόταν πως έγινε και αυτό και πέθαναν τέσσερις πέντε πρωθυπουργοί την ίδια χρονιά. Ο Μάρκος μιλάει για τέσσερις πέντε*, αλλά το τραγούδι γράφτηκε όπως είπαμε την άνοιξη του 1936, λίγο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Δεμερτζή κι ενώ είχαν προηγηθεί, όπως προανέφερα, οι θάνατοι του Κονδύλη και του Βενιζέλου. Οι υπόλοιποι, πέθαναν μετά το τραγούδι, όπως θα δούμε στη συνέχεια. 
Στις 17 Μαΐου του 1936 πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης από ανακοπή καρδιάς, πρωθυπουργός κατά περιόδους από το 1932 έως το 1935 (με μικρές διακοπές). 
Ακολουθεί στις 4 Αυγούστου του 1936 η δικτατορία του Μεταξά και μετά από ενάμιση μήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, που διετέλεσε πρωθυπουργός το 1897 και κατά διαστήματα μεταξύ του 1915 – 1917 και 1926 – 1928, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στις 17 Νοεμβρίου του 1936 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος είχε διατελέσει για ένα δεκαήμερο πρωθυπουργός το 1932. 
Τη φοβερή χρονιά του 1936 λοιπόν, σημειώθηκαν συνολικά 6 θάνατοι διατελεσάντων πρωθυπουργών και μια δικτατορία.


ΣΤΙΧΟΙ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Μάρκος Βαμβακάρης.

Όσοι γινούν πρωθυπουργοί
όλοι τους θα πεθάνουν
τους κυνηγάει ο λαός
απ’ τα καλά που κάνουν




Βάζω υποψηφιότητα
πρωθυπουργός να γίνω
να κάθομαι τεμπέλικα
να τρώω και να πίνω

Και ν’ ανεβαίνω στη Βουλή
εγώ να τους διατάζω
να τους πατώ τον αργιλέ
και να τους μαστουριάζω


Στο πάλκο  ο Βαμβακάρης τραγουδούσε και δύο άλλα  δίστιχα  που είναι ενδιαφέρον  να τα αναφέρουμε....

Επέθαν'(ε) ο Κονδύλης μας, 
πάει κι ο Βενιζέλος, 
τη πούλεψε κι ο Δεμερτζής,
που θα 'φερνε το τέλος, ( Δις ) 

Τώρα προσέξετε καλά, 
Γιαννάκη και Σοφούλη,
μη(ν) ξεμπουκάρει, ο Σκλάβαινας
και σας μασήσει, ούλοι, ( Δις ) 

Σκλάβαινας * Ο Στέλιος Σκλάβαινας ήταν συνδικαλιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου το 1932 και το 1936 και αντιστασιακός στο ΕΑΜ. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.                    
             ΚΑΙ  Η  "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ.

Η εκπομπή ταξιδεύει στη Σύρο και φωτίζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Μάρκου Βαμβακάρη όταν εγκατέλειψε το σχολείο και βγήκε στο μεροκάματο για να βοηθήσει την οικογένεια του. Τα μουσικά ερεθίσματα στη νησί και η αγάπη του για το μπουζούκι δεν άργησαν να φανούν και σύντομα με τα τραγούδια του θα άλλαζε την πορεία του ρεμπέτικου. 
Η «Μηχανή του Χρόνου» αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές της προσωπικής ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έκανε δυο γάμους και ήρθε σε σύγκρουση με την καθολική εκκλησία. Μάλιστα ο ίδιος γράφει στην βιογραφία του ότι τον αφόρισαν και του απαγόρευσαν να μετέχει στο μυστήριο της θείας κοινωνίας. Την δεκαετία του 50 ο Βαμβακάρης πέρασε στα «αζήτητα», καθώς αρρώστησε από παραμορφωτική αρθρίτιδα στα χέρια και τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν ήταν της μόδας. Τότε αναγκάστηκε να βγάλει πιατάκι για να ζήσει την οικογένεια του. Τραυματική εμπειρία ήταν όταν τον έδιωξαν από ένα μαγαζί γιατί προτίμησαν να ακούσουν μουσική από το τζουκ-μπόξ.
Συγγενικά του πρόσωπα, ερευνητές και μουσικοί, αφηγούνται ιστορίες από την περίοδο της λογοκρισίας του Μεταξά, την Κατοχή, ενώ αναφέρονται στην δεύτερη καριέρα του Μάρκου Βαμβακάρη τη δεκαετία του 60, όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμήνευσε τα τραγούδια του σε νέα εκτέλεση Στέλιος Βαμβακάρης(γιος), Δημήτρης Βαρθαλίτης (ερευνητής), Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Παναγιώτης Κουνάδης (μελετητής), Μανώλης Δημητριανάκης (μουσικός), Ελένη Ροδά, Μάνος Τσιλιμίδης(συγγραφέας-στιχουργός), Αχιλλέας Δημητρόπουλος (υπεύθυνος μικρών μουσείων Σύρου), Αργύρης Δαλέζιος (ανιψιός), Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου