Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΠ. Κ. ΧΕΙΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ LEADER

«…ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο κ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ , ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΩΣ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ LEADER…».....


            Με δήλωσή του επί της απάντησης του κ. Χειμάρα σε ερώτημα του συνδυασμού «Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ» για την πορεία υλοποίησης  των προγραμμάτων LEADER, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στουπής δήλωσε:

«Με πραγματική αγωνία κατά πόσο είναι έτοιμος ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια για την απορρόφηση  κοντά 40 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του Κοινοτικού Προγράμματος LEADER προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών που αυτό απευθύνεται , δεδομένης της υποχρηματοδότησης που υπόκειται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και με διάθεση δημιουργικής συμβολής καταθέσαμε σχετική ερώτηση.
Είχαμε υπόψη μας την δεδομένη,  που μας επισημάνθηκε σε συνεδρίαση σχετικής επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΝ.Π.Ε,  σοβαρής καθυστέρησης  από μεριάς Περιφέρειας όσον αφορά την κατάθεση των επικαιροποιημένων Σχεδίων Δράσης των δύο Ομάδων Τοπικής Δράσης στην Εύβοια, τα προβλήματα διαχείρισης που εμφάνισε η υλοποίηση  αντίστοιχων προγραμμάτων την προηγούμενη περίοδο στην ίδια Περιοχή, την συνθετότητα του προγράμματος στην παρούσα περίοδο, τις σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρονικής προετοιμασίας  σε σύγκριση με άλλους φορείς και περιοχές, το στοίχημα να πετύχει το πείραμα της εκχώρησης λειτουργιών του κεντρικού κράτους ώστε αφού πείσουμε για την δυνατότητά μας να διεκδικήσουμε την διαχείριση του 100% του προγράμματος από το ΥΠΠΑΤ την επόμενη περίοδο και όχι το 38% που μας δόθηκε να διαχειριστούμε σήμερα.
Στην εκτενή απάντησή του, ακόμα και μετά την συνεδρίαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας    κ. Χειμάρας -  ενώ επί αυτών που θίξαμε και επί της συγκεκριμένης πρότασής μας δεν τοποθετήθηκε,-  επέμεινε πως «…οι διαδικασίες του ΥΠΠΑΤ δεν τηρούνται χρονοδιαγραμματικά  και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες ως προς την εύρυθμη λειτουργία των Τοπικών Προγραμμάτων…», και διαβεβαιώνοντας μας πως «…η επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργία των ΟΤΔ κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες για την έναρξη του προγράμματος LEADER…», έριξε όλο το βάρος της ευθύνης για το οιοδήποτε πρόβλημα στο ΥΠΑΑΤ.

Ανέλαβε έτσι ταυτόχρονα και απόλυτα την πολιτική ευθύνη πως η Περιφερειακή Αρχή  σε ότι την αφορά τα έχει όλα «καλώς καμωμένα», και πως οι φορείς που εποπτεύει εγγυούνται την ομαλή εξέλιξη και επιτυχή κατάληξη και απορρόφηση των πόρων των προγραμμάτων LEADER.

Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Επί της παρούσης θα θέλαμε τρεις  απαντήσεις αποκλειστικά δικής της αρμοδιότητας:
  1. Οι δράσεις μεταποίησης, δεδομένων των δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας πως αυτό αποτελεί δικαίωμα επιλογής της κάθε Περιφέρειας,  θα συμπεριληφθούν στα LEADER ή θα προκηρυχθούν αυτόνομα;
  2. Δεδομένης της ολοκλήρωσης των κανονιστικών προϋποθέσεων μετά την έκδοση της σχετικής  Υπουργικής Απόφασης , για μέχρι ποιο χρονικό διάστημα δεσμεύεται η Περιφερειακή Αρχή ότι θα έχει έτοιμη την πρόσκληση –αποκλειστικά δικής της αρμοδιότητας – και θα προκηρύξει τα ιδιωτικά έργα του LEADER;
  3. Πότε θα έχουμε την προκήρυξη των  Δημοσίων έργων δεδομένου ότι έχει παραληφθεί – σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της-  έτοιμη η σχετική πρόσκληση από την Διαχειριστική του Υπουργείου; »



Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου