Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Το Delphi Economic Forum. Κάτι ανάλογο με το World Economic Forum του Davos είναι το ομώνυμο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς.


Να τα κάνουμε τα πράγματα πιο απλά; 
Στο Davos πηγαίνουν και μιλάνε για την παγκόσμια οικονομία o Trump, η Lagarde και η Oprah Winfrey.....

Στους Δελφούς πάνε και βγάζουν λόγους ο Κυριάκος, ο Στουρνάρας και συντονίζει panels ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Μη σας ξενίζει το ειδικό βάρος των ομιλητών. Δεν παύουν να είναι παίκτες της οικονομίας και αυτοί.
Αν το Davos ήταν πρωτοβουλία ενός ξενοδόχου, που πιθανόν να σκέφτηκε πώς μπορεί να αυξήσει το τζίρο της επιχείρησής του , το Delphi στήθηκε από ένα Έλληνα οργανωτή συνεδρίων, που έδειξε να ανησυχεί πραγματικά, για τις τύχες της πατρίδας μας με το πού ήρθε στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μαζί του άλλοι δύο πρωτοπόροι, ένας εκ των οποίων, κάποιος Παναγιώτης Μπερνίτσας, έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε διεθνείς σχέσεις αφού -εκτός από το ότι ήταν Πρόεδρος σε μια παναμέζικη offshore του υπόδικου για τα εξοπλιστικά Σπύρου Μεταξά,  είχε επιλεγεί στο παρελθόν και από τον Σαμαρά ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων, ενώ παλιότερα συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Του θρυλικού C4I μέσα από το οποίο ξεσκεπάστηκε μια ολόκληρη Siemens.
Και δεν είναι κακό το οιοδήποτε επιχειρηματικό παρελθόν του κάθε διοργανωτή, γιατί εκείνο που λογίζεται, στην επιτυχή διεξαγωγή ενός συνεδρίου, είναι η ικανότητα προσέλκυσης επιφανών ξένων και Ελλήνων.
Βοηθάει, ως εκ τούτου, οι διοργανωτές να έχουν καλές επαφές με ξένους και εμπειρία από χειρισμούς offshore εταιρειών.
Δεν είναι κρυφό ότι δεν υπάρχει partner στο Davos χωρίς μητρική offshore και παρένθετους λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν και στο Λουξεμβούργο.

Διαβάζοντας την επίσημη λίστα με τους ξένους ομιλητές, με εξαίρεση τον Βάιζερ, που είναι ικανός να πάει να βγάλει λόγο ακόμη και σε συνέλευση διαχειριστών πολυκατοικίας του Salzburg, οι υπόλοιποι δεν μου έλεγαν κάτι.
Senior Fellows, vice presidents, Project Leaders και Heads τμημάτων, ακόμη και αμερικανικών κολοσσών· στο Davos μπορεί να τους βάζουν στην βοηθητική αίθουσα με την οθόνη της απευθείας παρακολούθησης των εργασιών, αλλά, για τα εγχώρια δεδομένα, δεν είναι κακοί παίκτες.
Παίζουν στην πρώτη ομάδα του συνεδρίου, και όποια μ@λακία και να πουν, θα την ακούσουν μόνο αυτοί που παρακολουθούν το συνέδριο ή θα την πληροφορηθούν αυτοί που διαβάζουν το Liberal και το iefimerida.
Μέσα σε  όλα και η δήλωση Στουρνάρα ότι λυπάται πολύ γι αυτή τη χώρα.....όμως  όποιος  και να μιλάει, το συνέδριο την Δελφών δεν παύει να αποτελεί ένα οικονομικό γεγονός για την χώρα.

Η θεματολογία, αρκετά διευρυμένη για συνέδριο 4 ημερών, είναι συνήθως παραπλήσια με την αντίστοιχη του original ελβετικού.
Περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να κατεβάσει η κούτρα των ντόπιων διοργανωτών.
Ενέργεια, Τραπεζικό σύστημα και εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι τα συνήθη standards που παίζονται σε κάθε συνέδριο.

Θα βρουν χώρο για να πουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει, όταν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι και κινεζοποιηθεί τελείως η αγορά εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, κάθε forum, που σέβεται τον εαυτό του, βάζει στην πρώτη ομάδα να παίξει μπάλα και η επιχειρηματική ηθική.
Εμφανίζεται, συνήθως, σαν topic για τον περιορισμό της διαφθοράς των κρατικών υπαλλήλων χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Η διαφθορά δεν αφορά την Deutsche Bank, που χειραγωγούσε μαζί με άλλες επτά τράπεζες τα διατραπεζικά επιτόκια η την Volkswagen που πείραζε τα λογισμικά των καυσαερίων.
Αφορά συνήθως Αφρικανούς τελωνειακούς, που λαδώνονται για να εγκρίνουν μια εισαγωγή εμπορευμάτων από Δυτικές χώρες.
Η διαφθορά, επίσης, δεν αφορά εμπόρους όπλων η πολυεθνικές. Αυτές μπορούν κάλλιστα να χρηματοδοτούν κόμματα, Πανεπιστήμια η Ακαδημαϊκούς.
Οι φύλακες της διαφθοράς βάζουν στο μάτι δημάρχους που αναθέτουν πλακοστρώσεις πεζοδρομίων χωρίς διαγωνισμό, γιατρούς που δίνουν βεβαιώσεις αναπηρίας και αστυνομικούς που κάνουν τα στραβά μάτια σε Πακιστανούς μικροπωλητές.
Οι τελευταίοι πουλάνε σε πάγκους μαϊμούδες τσάντες Louis Vuitton και κόβουν την κίνηση από τα καταστήματα με τις original κινέζικες, και αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, εμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό.

Αφού, λοιπόν, σε αυτά τα συνέδρια συζητηθούν τα βασικά θέματα που φαίνεται να απασχολούν την οικονομική νομενκλατούρα, από εκεί και πέρα, τις απογευματινές συνήθως ώρες, αρχίζουν και παίζουν περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη, αναδιανομή εισοδημάτων και διεύρυνση ευκαιριών για νέους.
Μη νομίσετε, δηλαδή, ότι αυτοί οι άνθρωποι, που κλείνονται τέσσερις μέρες μέσα σε ένα ξενοδοχείο κοιτάνε μόνο τη πάρτη τους ή να κλείσουν καμία δουλειά.
Και για τους φτωχούς ενδιαφέρονται, και για τους άνεργους νέους, και για μας όλους τους υπόλοιπους, που δεν είχαμε την τύχη να είμαστε από την φύση του Θεού, οι άριστοι. Των επιχειρήσεων, των επιστημών και της πολιτικής.
Να είναι, λοιπόν, μαζεμένοι, σε αυτά τα οικονομικά πανηγύρια, τόσοι πολλοί ισχυροί παίκτες της οικονομίας, που διευθύνουν εταιρείες με οργανωμένα τμήματα δημοσίων σχέσεων και έρευνας, και να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και Πανεπιστημίων, γίνεται;
Χορηγίες, φυσικά, γυρεύουν.
Και να μην παρεξηγήσετε την έννοια της χορηγίας, γιατί χάρη σε αυτές των μεγάλων εταιρειών οι Πανεπιστημιακοί κάνουν από κλινικές έρευνες για φαρμακευτικές μέχρι πολιτικές αναλύσεις .
Και επειδή χορηγία χωρίς ενδιάμεσους δημοσιογράφους, ΜΜΕ και περιθωριακά sites είναι καφές χωρίς ζάχαρη, οι μισοί, από τους συνέδρους των Δελφών, ήταν από τους ανάλογους χώρους.
Δημοσιογράφοι από κλειστά σήμερα κανάλια, τηλεπαρουσιαστές από αντίστοιχα χρεωκοπημένα, αποσυρμένες από την πιάτσα πρωινατζούδες -σήμερα διευθύνουν sites- παπαγαλάκια της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους και μεσάζοντες Δημοσίων σχέσεων είχαν την τιμητική τους σε αυτό το τετραήμερο των εργασιών.

Στα διαλλείματα των sessions, είναι εκεί που γίνεται το νταραβέρι με τις χορηγίες και τις διαφημίσεις.
Είναι στο coffee break, εκεί που βλέπεις τους ζήτουλες να πλησιάζουν τον επιχειρηματία για να τον χαιρετίσουν. 
Στο Forum φοράνε και οι δύο, επιχειρηματίας και δημοσιογράφος, το λευκό κολλάρο της επιχειρηματικής εντιμότητας. Είναι ευγενικοί μεταξύ τους και ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις.
Μπορεί, όταν δεν είναι μαζί, το ένα καθίκι να βρίζει το άλλο πίσω από την πλάτη του, αλλά το σίγουρο είναι, ότι και τα δύο μαζί τα βρίσκουν.
Τα ίδια που γίνονται στην εγχώρια αγορά, τα ίδια, λίγο πολύ, γίνονται και στο Davos.

Στους Δελφούς μαζεύονται εγχώριοι τραπεζίτες που, εάν αθροίσεις το ενεργητικό των τραπεζών τους τους, όλων μαζί, είναι μικρότερο από εκείνο της ελβετικής εταιρείας που νοικιάζει τα τραπέζια και τις καρέκλες στο ξενοδοχείο του Davos.
Στις εργασίες του Davos λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι καναλιών με παγκόσμια εμβέλεια και, φυσικά, νόμιμη άδεια λειτουργίας για τις συχνότητες που εκπέμπουν.
Στους Δελφούς ομιλία η παρεμβάσεις μπορεί να κάνουν τηλεπαρουσιαστές από παράνομα η πειρατικά κανάλια.
Στο Davos απαγορεύουν την εγγραφή προσώπων με λερωμένο ποινικό μητρώο ή πολιτικών που τελούν υπό κατηγορία.
Στους Δελφούς, όχι μόνο δεν ψάχνουν τέτοια πράγματα, αλλά δίνουν και βήμα για την απολογία πολιτικών που διερευνώνται από το FBI ή έχουνκαταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.
Μικρές σημειολογικές διαφορές -να, όπως ότι στο Davos οι συμμετέχοντες φθάνουν με ιδιωτικά lear jet, ενώ στους Δελφούς με 4X4- δεν παίζουν κανένα ρόλο στους επιδιωκόμενους σκοπούς των συνεδρίων .

Εκεί, πάντως, που σίγουρα υπερτερούμε από τους ξένους είναι στο εκτός συνεδρίου πρόγραμμα.
Στο Davos, στον ελεύθερο χρόνο τους οι σύνεδροι κάνουνε walking ski και πίνουν cognac επτά αστέρων στο lounge bar του ξενοδοχείου, συζητώντας, τι άλλο, παρά τα ίδια θέματα που συζητούσαν και το πρωί στις κλειστές αίθουσες.
Αν κάποιος θελήσει να καπνίσει, βγαίνει έξω στους -20 C και σε πενήντα μέτρα απόσταση από το υπόστεγο της reception.

Στην υπέροχη πατρίδα μας, στην όμορφη Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. 
Τα βράδια οι σύνεδροι παίρνουν τα εταιρικά Jeep και πετάγονται μέχρι την Αράχοβα.
Θα περπατήσουν στα ενός μέτρου πλάτους πεζοδρόμια του κεντρικού μποτιλιαρισμένου δρόμου, θα ψωνίσουν από τα τουριστικά μαγαζιά καμία γκλίτσα και θα πάνε για παϊδάκια και φορμαέλα στην ταβέρνα της Παναγιώτας.
Εκεί, μέσα στη ζεστασιά της τσίκνας, θα καπνίσουν με την άνεσή τους, και θα σεκλετιστούν με την συνοδεία κλαρίνων από γύφτους που έρχονται από την Αλίαρτο και την Κωπαϊδα.
Αν, τέλος, ψάχνονται για κάτι λίγο διαφορετικό , μπορεί να πάνε, μετά το φαγητό, σε κανένα μπαρ που κάνουν πιάτσα μοντέλες των εκατό ευρώ.

Πηγή. αποσπάσματα από ''πιτσιρίκος''

Ν.Σ.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό άρθρο από Πιτσιρίκο και Ν Σ.Σκληρή ξεφτιλισμένη γελοιότητα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνο που, στο συνέδριο των Δελφών, με έκανε πιο πολύ να γελάσω, δεν είναι οι φάτσες και τα βιογραφικά αυτών που πήραν μέρος. Δεν είναι ακόμη, ούτε η γελοιότητα τραπεζιτών, που διοικούν πτωχευμένες τράπεζες, και μίλησαν για ανάπτυξη, ούτε και η παρουσία ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί ή διερευνώνται για οικονομικές απάτες. Είναι η πολιτική αφέλεια των Συριζαίων να πάνε και να μιλήσουν σε ένα εσμό κοινωνικών παρασίτων, που είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνοι για την χρεωκοπία της χώρας. Καλωσόρισαν τους Συριζαίους οι παλιές καραβάνες, όπως καλωσορίζουν τα νέα μέλη οι capo ναπολιτάνικης φαμίλιας. Πάλι καλά, που δεν χαράκωσαν με κανένα σουγιά τα πρόσωπα των Συριζαίων ομιλητών. Το συνηθίζουν, οι μαφιόζοι, στις τελετές μύησης των νεοεισερχόμενων. Για να δουν, αν οι καινούργιοι αντέχουν και κρατάνε το στόμα τους κλειστό.

    bolivar

    ΑπάντησηΔιαγραφή